Alcohol en Drugs

Ook in Spanje zijn er wetten en lokale regels met betrekking tot het drinken van alcohol en het gebruik van drugs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus we zullen de belangrijkste regels omtrent alcohol en drugs in Salou voor je op een rijtje zetten.

Wat is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol in Spanje?

In Spanje mag je vanaf je 18e alcohol drinken. Ook in supermarkten geldt deze leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol.

Mag ik op straat alcohol nuttigen?

Sinds een aantal jaar is het verboden om alcohol te nuttigen op straat in Spanje. Dit verbod is er gekomen, omdat er onder invloed van de sociale media steeds meer openbare drankfestijnen werden georganiseerd. Er zijn zelfs gevallen bekend dat mensen door de politie werden staande gehouden, omdat hun flesje water of cola werd aangezien als een mixdrankje met alcohol. Je wilt hierover geen discussie met de Spaanse lokale politie of Guardia Civil, het is dus aan te raden dergelijke problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Alcohol in Spanje

Hoeveel mag ik drinken in Spanje als ik nog moet rijden?

Sinds de nieuwe Verkeerswet valt rijden onder invloed, boven 0,5 promille, onder de categorie ‘zeer zware overtredingen’. De straffen variëren van 302 tot 602 euro plus automatisch het intrekken van het rijbewijs voor een periode van tussen de 3 tot 6 maanden. Bij zwaardere gevallen is een boete van tussen de 94 en 1503 euro mogelijk plus automatische intrekking van het rijbewijs voor een periode van maximaal een jaar of zelfs definitieve intrekking van het rijbewijs. De controles op rijden onder invloed zijn de afgelopen jaren in Spanje aanzienlijk verscherpt.

Mag ik verdovende middelen gebruiken in Salou?

Het is in Spanje absoluut verboden om harddrugs te gebruiken! De straffen zijn fors en de ambassade kan in geval van gebruik of bezit van harddrugs weinig voor je betekenen. Op het gebied van softdrugs wordt er meer gedoogd, indien het gaat om kleinschalig gebruik en bijvoorbeeld bezit van een zakje wiet of jointje. Het is echter ten strengste verboden om in het openbaar softdrugs te gebruiken.